İngiltere’de Öğrenci Olmak: Konaklama

İngiltere’de öğrenciyken konaklama için birçok seçenek mevcut. En çok tercih edilen üç seçenek var. Bunlar; ev kiralama, aile yanında konaklama ve yurtta kalma.

Aile yanında konaklama (Homestay,  daha çok dil okula gidildiğinde ya da kısa süreli eğitimlerde tercih ediliyor. Bu konaklama türünün en büyük artısı konuşma yeteneğinizi geliştirme konusunda daha fazla vakit bulabiliyor olmanız. Genellikle evde çocuğu olmayan aileler ve yaşlı çiftler evlerini öğrencilere açıyorlar. Evde bir oda size ait oluyor diğer her şey genellikle ortaktır. Öğrenci kabul eden aileler sürekli olarak denetlenmekte ve belirlenen standartlara uyup uymadığı kontrol edilmektedir. Size uygun bir aile bulmak en önemli noktadır. Bunun için çok kullanışlı bir web sitesi tavsiyesinde bulunacağım:  www.homestay.com  . Bu site aracılığıyla dünyanın her yerinde aile yanı konaklama seçeneklerini görebilir ve giriş-çıkış tarihini belirleyerek rezervasyon yapabilirsiniz

 İkinci seçenek olan ev kiralama, tek başınıza ya da birlikte gittiğiniz arkadaşlarınızla (veya İngiltere’den bulduğunuz kişilerle) tercih edebileceğiniz seçenektir. İngiltere’de ev kiraları genellikle haftalık olarak ödenir ve kesinlikle kira sözleşmesi yapmanız gerekir. Evlerin büyük çoğunluğu mobilyalıdır, bu yüzden artı bir harcamaya gerek yoktur. Ülkede öğrenci (özellikle international öğrenci) olarak ev kiralamak gerçekten zordur. İngiltere’de ev bulmak için ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim iki tane web sitesi var. Bunlar:  www.rightmove.co.uk/student-accommodation ve www.accommodationforstudents.com. Bu siteler aracılığıyla istediğin şehirde, büyüklükte ve fiyatta ev bulabilirsiniz.

Üçüncü seçenekte yurtta konaklama. Genellikle öğrenciler bu seçeneği tercih ediyor. Ben de öğrenciliğim süresince yurtta kalmayı tercih ettim. Bana en uygun seçenek bu geldi. Çünkü bu zamana kadar Türkiye’de de arkadaşlarımla ayrı bir evde yaşamadım. Bu yüzden burada da sadece mutfağı ortak kullanacağım yurtta kaldım. Diğer yandan yurtların en büyük artısı faturalarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Yurtların çoğu all-inclusive kiralamalar sağlıyor; yani tüm faturalar kiraya dâhil (elektrik, su, internet, vs).  Birleşik Krallık’ta yurtların geneli stüdyo ya da en-suite şeklinde. Stüdyoların tek artısı mutfağında oda içerisinde bulunmasıdır. Tabi banyo ve tuvaletin de ortak olduğu yurtlar var. Bunların kiraları diğer iki seçeneği göre oldukça uygun. Benim tercihim en-suite odadan yana oldu. Banyo ve tuvalet odamdaydı, mutfağı ortak kullanıyorduk. İki dönemin arasına yaz tatili girdiği için yurt sözleşmelerini beş aylık olarak iki dönem başında yaptım. Böylelikle hem yaz tatilinde Türkiye’deyken kira vermemiş oldum hem de ikinci dönemde farklı bir yurtta kalma imkanım oldu. İlk dönem tecrübesizliğimden dolayı ilk bulduğum yurda yerleşmiştim. Diğer çoğu yurtla aynı imkanlara sahip olmasına rağmen kampüs içerisinde olduğu için daha pahalıydı. İkinci dönem için standartları ilk dönem ki yurtla aynı, fakat Üniversite kampüsüne 10 dakika mesafe bulunan yurtta kalmayı tercih ettim. Bu yurdun fiyatı diğerine göre çok daha uygundu ve 10 dakika mesafe benim için önemli değildi. Sabah kampüse temiz hava eşliğinde spor yaparak gitmiş oldum. Sonuç olarak yurdun avantajları ve benim tecrübelerim ışığında paylaşacağım bilgiler bunlar. Birleşik Krallık’ta çoğu üniversite kendi yurtlarına sahip, değilse de üniversite bünyesinde bulunan International Office  Accommodation servislerinden yardım alabilirsiniz. Eğer yurt bulma işini kendiniz halletmek istiyorsanız en iyi seçenek :  www.rightmove.co.uk/student-accommodation. Bu site aracığıyla istediğiniz fiyat aralığında ve size uygun olanaklara sahip yurt odası bulabilirsiniz.

Yurt fiyatlarından bahsetmek gerekirse; kirayı belirleyen en büyük etken bulunduğunuz şehir. İkinci etkende kalacağınız yurdun üniversite kampüsüne uzaklığı. Üçüncü etken ise yurdun sahip olduğu olanaklar. Spor salonu, yüzme havuzu vs. olan yurtların fiyatları biraz daha yüksek. Her yurdunda kendi içinde farklı standartta odaları mevcut. Şimdi size fiyatlar hakkında genel fikir vermesi için birkaç örnek vereceğim. Kalacağınız hafta sayısı ne kadar fazla ise kira da ona göre daha az oluyor. Kısa süreli kiralamalarda fiyatlar artıyor.

Londra, İngiltere’de yurt fiyatlarının en pahalı olduğu şehirlerin başında geliyor.

Örnek 1: Holloway Road metro istasyonuna 8 dakika yürüme mesafesinde bulunan standart odanın (banyo ve tuvalet ortak) fiyatı 40 hafta için haftalık £187.

Örnek 2: Londra’nın zone 1 bölgesinde bulunan stüdyo odalar 43 hafta için haftalık £280 pound iken 51 hafta için ise haftalık £265.

Manchester, öğrenci sayısı en çok olan şehirlerden biri olduğu için yurt seçenekleri de oldukça fazla.

Örnek: Manchester Üniversitesine yürüme mesafesinde bulunan örnek bir yurdun en-suite oda fiyatı  50 hafta için haftalık £130.

Brighton, en-suite odaların fiyatı ortalama £170 civarında, stüdyolar ise £200.

Son olarak benimde öğrenci olduğum Bradford şehrinden örnek vereceğim. İngiltere’de yurt fiyatlarının en uygun şehirlerden biri.

Birinci dönem kaldığım yurda 21 hafta için haftalık £80 civarında vermiştim. Üniversite kampüsü içerisinde yer alıyordu.

İkinci dönem ise 21 hafta için haftalık £65 pound kira vermiştim. Okula yürüme mesafesi yaklaşık 10 dakika idi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır.