Kullanıcı Arayüzü (UI) ve Kullanıcı Deneyimi (UX)

Kullanıcı arayüzü, kullanıcının ürün ile etkileşim kurduğu kısmıdır diyebiliriz. Örnek olarak web sitelerindeki butonlar, metin kutuları ya da açılır menüler gibi. Kullanıcı deneyimi ise arayüz elemanlarının kullanıcılara uygunluğunun, ergonomisinin ve kullanılabilirliğinin incelendiği alandır. Her ikisi de birbirleri ile bağlantılı ve tamamlayıcı dırlar. Hangisinin daha önemli olduğunu söylemek yerine her ikisinin de doğru bir şekilde uygulandığı ürünlerin başarılı olacağını söylemek daha doğru olacaktır. Kullanıcı arayüzü tasarımı yaparken gerekenden fazla nesne kullanmamaya özen gösterilmelidir. Kullanıcılar ürün ile ilk kez karşılaştıklarında olabildiğince ilk bakışta neyin ne için tasarlandığını anlamalarını sağlamalıyız. Aynı şekilde gözü yoracak renk tonlaması ve düzensizlikten olabildiğince uzak durmalıyız. Gerekli yerlerde net ifadelerin yer aldığı uyarı ve bilgilendirme mesajlarının yer alması da ürünü/sistemi daha kullanılabilir hale getirecektir.

Kullanıcı Arayüz (UI) Tasarımı

Kullanıcı arayüz tasarımı üç ana adımdan oluşmaktadır. Use Case adından da anlaşıldığı gibi ürünün nasıl kullanılacağının görsel olarak grafikler ve şekiller ile anlatılmasıdır. Prototip ise projenin karalama yaparak çok fazla detaya inmeden kabaca çizilerek tasarlanmasına denir. Tasarım aşamasında ise ürünün tüm detayları yer alır. Renk, düzen, font gibi ürüne ait tüm bileşenler belirtilir.

Bu projeyi hem kullanıcı arayüz tasarımını (use case, card-based prototype ve design) hem de kullanıcı deneyimini incelemek için yapıyorum. Uygulayarak somut bir şekilde sonucu görebiliriz. Proje bir sinema şirketinin web sitesi ve bilet alma sistemi olacak.

Kullanım Şekli (Use Case);

Prototip (Card-Based Prototype);

Tasarım (Design);

Kullanıcı Deneyimi (UX)

Projemin bu kısmında ortaya çıkan ürünü kullanıcı deneyimi açısından inceleyeceğim. Web sitesinde yer alan ögelerin gruplanması, hizalanması, font, renk düzeni ve tonlaması gibi kriterlerin uygunluğuna bakabiliriz. Tasarımı kontrol ettiğimizde ilgili alanların gruplandırıldığını görüyoruz. Böyle yaparak kullanıcıya hangi girdinin hangi alana ait olduğunu anlama konusunda yardımcı oluyoruz. Renk tonlamasına baktığımızda ise gözü yormayan ve kafa karışıklığına neden olmayacak bir renk şemasını kullandığımı görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır.