Askerlik: Vatani Görevimi Tamamladım

Şanlı Piyade

Yaklaşık iki hafta önce 6 aylık askerlik görevim bitti. Yıllardır okul ve iş nedeni ile ertelediğim askerliğimi tecil süremin bitmesine çok az kala tekrar tecil ettirmeden geçen yıl Şubat ayında süreci başlatmıştım. Bedelli askerlikte yapabilirdim ama ben 6 ay yapmayı tercih ettim. Önceden beri gidip askerliğimi yapmak istiyordum. Hayatım boyunca istediklerimin peşinden gitmeyi ve içimden geleni yapmaya çalıştım. Tabii bedelli yapanlara da saygım sonsuz. Tamamen tercih meselesi. Temmuz aydında gitmeyi planlıyordum fakat B grubuna kalarak eylül ayında birliğime teslim oldum. Celp dönemim 376 KD – 99/3 B oluyor. (Üniversite mezunları KD olarak belirtiliyordu fakat askerliğin herkes için 6 aya indirilmesi ile artık kısa dönem ayrımı kalmadı yani son KD biz olduk.)

Askerlik başvurucu süreci gerçekten çok kolaylaşmış durumda. İşlemleri e-devlet üzerinden başlatıp sonrasında aile hekiminize giderek muayene olduktan sonra yine e-devlet üzerinden tamamlıyorsunuz. Sağlığınızla ilgili bir sorununuz varsa bunu aile hekiminize belirtmeniz halinde sizi hastaneye yönlendiriyor. Eğer bir sorun yoksa askerlik şubesine gitmenize gerek kalmıyor fakat bizde olduğu gibi sülüs/sevk belgesini e-devlet üzerinden alamıyorsanız şubeye gitmeniz gerekiyor.

Her şey hazır acemi birliğine katılma vakti geliyor. Birliğim Manisa merkezde idi. İstanbul’dan uçakla İzmir’e oradan da otobüsle Manisa’ya gittim. Eylül ayının ilk haftası olması nedeniyle ve Sakarya gibi serin bir yerden gelmem dolayısıyla Manisa bana çok sıcak geldi ve acemilik süresince de bunu hep hissettim. Acemi birliğine giderken çok fazla şey götürmedim. Zaten ihtiyacınız olan her şeyi veriyorlar. Tavsiyem iç çamaşırı, çorap ve tıraş malzemeleri götürmeniz. Bunlar haricinde şampuandan havluya diş fırçasından diş macununa gerekli olanları size veriyorlar.

İlk günün nasıl geçtiğinden bahsetmek istiyorum. Ben cuma günü saat 15.00 civarı birliğime teslim oldum. Öncelikle kayıtlarınız yapılıyor ve bir sürü belge dolduruyorsunuz. Sonrasında aşı yapılıyor. Tabi bu işlemler saatler alıyor çok fazla kalabalıktı benim teslim olduğum zamanda. Kamuflaj, bot, eşofman ve diğer malzemelerin teslimi için büyük bir binanın içerisinde labirentte gezer gibi dolaşıp askerlerin verdiği malzemeleri ilk kapıda verdikleri bavula dolduruyorsunuz. Teslim alma işlemleri bittiğinde size dışarıda deneme ve değiştirme süresi veriyorlar. Kesinlikle aldıklarınızı denemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bunun ne kadar büyük sorun olacağını ve eğer aldıklarınızın küçük veya büyük gelmesi durumunda değiştirilmesinin ne kadar zor olduğu eğitimlere başladığınızda anlıyorsunuz. Ben özellikle botlarımı denedim ve biraz sıktığı için gidip değiştirdim. Çünkü bu botları sadece acemi birliğinde değil 6 ay boyunca giyeceksiniz. Sadece botlar değil diğer tüm kıyafetleri aynı şekilde. Çünkü sadece bir kez veriyorlar. Eksik veya küçük/büyük eşya alanların bunları değiştirme/tamamlama süresi birliğin imkanları doğrultusunda yemin törenine kadar uzayabiliyor. Botu olmadığı için spor ayakkabı ile ya da kamuflajı eksik olduğu için eşofmanla eğitimlere katılan kişiler oldu. Tabi bunları ilk alırken eksik olduğu fark edip orada ki komutanlara belirtmeniz sizin göreviniz. İnsan daha önce tecrübe edemediği için neyin eksik olduğu anlamıyor tabi bundan dolayı size tavsiyem şunların varlığını kesin kontrol etmeniz. Bot, tam takım kamuflaj (kep, palaska, gömlek ve pantolon), spor ayakkabı ve eşofman takımı. Birinci gün tüm bunlarla geçiyor ve gece 12 civarı ancak koğuşlarımıza girip yatabiliyoruz.

Kayıt sırasına göre bir numaranız oluyor ve bunu tüm acemilik süresince kimlik numaranız gibi kullanıyorsunuz. Kayıtta önünüzde ya da arkanızda kim varsa ranzada altlı üstlü yatıyor ve onunla can dostu (buddy) oluyorsunuz. Can dostu olayı gerçekten çok önemli. Onun hakkında her şeyi bilmenizi ve ne yapıyorsa her şeyinden haberdar olmanızı istiyorlar. Ciddi anlamda ondan sorumlu o da sizden sorumlu oluyor. İkinci gün cumartesi yani hafta sonu olduğu için nöbetçi hariç komutanlar yok fakat bize usta askerler ve A grubu askerler eğitim verdiler. Tekmil verme, sağa sola dönüş, içtima düzenine girme gibi tek-er kurullarını öğrettiler. Pazartesi günü komutanların gelmesi ile eğitimler ve üç hafta sürecek tören hazırlıkları başladı. Törene kadar bir rutin içinde eğitim sürüyor. Gün genel olarak sabah kahvaltısı – mıntıka – eğitim – öğle yemeği – eğitim – akşam yemeği ve mıntıka olarak geçiyor. Hafta sonları serbest bırakıyorlar.

Yorucu bir üç hafta sonrası yemin töreni günü geliyor. Ailelerimizin katılımıyla çok büyük ve güzel bir tören gerçekleşiyor ve o gün birlikten ayrılıyorsunuz. Dağıtım izni kullanmak isteyen izne gidiyor. Ben dağıtım izni kullanmadım iki gün yol izni verdiler. Yani cuma günü yemin töre oldu ve benim pazar günü birliğime teslim olmam gerekiyordu.

Usta birliğim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin’deydi. Bundan dolayı KTM’ye katılmamız gerekiyordu. Acemi birliğinin son günlerinde devlet desteğiyle mi yoksa kendi imkanlarınızla mı gideceğiniz size soruyorlar. Devletin imkanları ile gidecekseniz Mersine oradan da gemiyle KKTC’ye gitmeniz gerekiyor. Ben kendi imkanımla uçakla gittim. Tabi her iki durumda da devlet size acemi birliğiniz ve Mersin arası yol ücretinizi hesabınıza yatırıyor. Uçaktan indikten sonra birliğinize kendiniz gidemiyorsunuz. Lefkoşa Havaalanında KTM’ye katılmanız gerekiyor. Sonrasında oradan da birliğinizden gelen araçlarla götürüyorlar. Tabi burada bekleme süresi saatler bazen günler alabiliyor yoğunluğa göre. Araç askerleri tümene alaya tabura uğraya uğraya götürüyor. Bu arada birden fazla indi bindi yapıyorsunuz bazı yerlerde size mesleğiniz daha önce yaptığınız işler hakkında bilgiler soruyorlar. Bazı arkadaşların evrakında bölük ismine kadar yazıyordu fakat benimkinde yazmadığı için bu uğradığımız yerlerden birinde yazdılar bölüğümü. Alaya tabur KTM’lerinde de bekleme durumu oluyor. Ben bir gece beklemiştim. Son olarak eğer sizi bölüğe göndermişlerse genelde askeri araçla (land) gelip alıyorlar. Ben Güzelyurt’ta sınır bölüğündeydim ve merkeze oldukça uzaktı. Sonunda tüm sıkıntılı zamanlar sonucu birliğinize yerleşiyorsunuz.

Usta birliğinde genelde size bir görev veriyorlar. Kesinlikle bir görevinizin olmasını tavsiye ediyorum. Zaman daha hızlı ve verimli geçiyor böylece. Ben bilgisayar bölümü mezunu olduğum için yazıcı olmuştum. Yazıcı olduğunuzda bölük astsubayına yardım ediyorsunuz ve evrak işleri ile uğraşıyorsunuz genelde. Bazen yorucu olduğu söylemem gerekiyor. Başka görevlerde var. Santral görevlisi (telsizler ve telefonlar ilgileniyorsunuz), depo görevlisi, şoför gibi. Bunlar birliğinizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebiliyor. Zaman hızlıca geçiyor ve iyisiyle kötüsüyle hayatınızda bir daha yaşayamayacağınız bir altı ay geçiyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korunmaktadır.